Produkty mające organiczne pochodzenie podbijają nasze kuchnie i nasze serca!
Pestycydy powszechnie stosowane w dużych ilościach podczas upraw zarówno warzyw jak i owoców szkodzą naszemu zdrowiu! Mogą one być przyczyną groźnych zatruć, obniżać odporność i zaburzać naturalną gospodarkę organizmu. Wyjątkowo narażone są kobiety w ciąży i dzieci. Te grupy osób powinny zachować szczególną ostrożność. Na szczęście powszechna świadomość szkodliwych substancji stale rośnie. Dzięki temu nieprzetworzona żywność zyskuje na popularności. Uprawiane w ekologiczny sposób dary natury można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakują w wyborowym towarzystwie makaronu.
Dania przygotowane na bazie makaronu gwarantują uczucie sytości i dostarczają energię na długi czas.. To wszystko dzięki dużej zawartości skrobi. Z kolei węglowodany mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie zarówno mózgu jak i mięśni, dlatego też powinniśmy pilnować aby były one obecne w naszym codziennym menu – wskazuje Beata Szostak, specjalista jednego z producentów makaronu Międzybrodzki Makaron. – Makaron powstały przy użyciu jaj wybijanych na świeżo daje nam pewność zdrowego, smacznego i energetycznego posiłku.
Nie powinniśmy także martwić się o kalorie. Jedna porcja makaronu to jedynie 110 kalorii. Uczucie sytości wynikające z dużej zawartości skrobi (najwięcej w makaronie z semoliny) ograniczy apetyt na niezdrowe i tuczące przekąski. Wyeliminowanie podjadania zminimalizuje ryzyko niechciany kilogramów.
Pyszna i zdrowa kompozycja
Sposób przyrządzenia makaronu to nasza inwencja twórcza. Najlepsze zestawienie to warzywa lub owoce i makaron. Połączenie tych smaków, estetyczny wygląd, bogactwo cennych składników dają świetny efekt w postaci pysznej i sycącej potrawy. Ważne jest aby to co jemy było zdrowe, stanowiło bogate źródło energii, nie było tuczące, a przy tym wszystkim świetnie smakowało.
Dla wtajemniczonych w arkana ekologicznego odżywiania wiadome jest, że istnieje grupa produktów wyjątkowo narażona na szkodliwe działanie pestycydów. Do grupy tej należą głównie owoce, a w tym winogrona, jabłka, wiśnie, truskawki, brzoskwinie oraz warzywa: ziemniaki, sałata, szpinak, jarmuż, papryka. Dlatego, kupując je nie powinniśmy skąpić na dary natury niewiadomego pochodzenia.
Organiczna żywność, pochodząca z ekologicznych upraw to zdrowie w nieprzetworzonej postaci i nie warto na nim oszczędzać. Przecież każdy dobrze wie, że: szlachetne zdrowie nikt się nie dowie ile kosztujesz, aż się zepsujesz. Warto poeksperymentować, odstawić nudne dania i przygotować fajne wariacje z dodatkiem makaronu. To naprawdę nie jest skomplikowane, a ile frajdy sprawia smakowanie zdrowych pyszności.