Jesteś tutaj
Strona główna > Moda > Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!

Zadbaj o zdrowie – jedz ekologicznie!

kuchniaProdukty mające organiczne pochodzenie podbijają nasze kuchnie i nasze serca!

Pestycydy powszechnie stosowane w dużych ilościach  podczas upraw zarówno warzyw jak i owoców szkodzą naszemu zdrowiu! Mogą one być przyczyną groźnych zatruć, obniżać odporność i zaburzać naturalną gospodarkę organizmu. Wyjątkowo narażone są kobiety w ciąży i dzieci. Te grupy osób powinny zachować szczególną ostrożność. Na szczęście powszechna świadomość szkodliwych substancji stale rośnie. Dzięki temu nieprzetworzona żywność zyskuje na popularności. Uprawiane w ekologiczny sposób dary natury  można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakują w wyborowym towarzystwie makaronu.

Dania przygotowane na bazie makaronu gwarantują  uczucie sytości i dostarczają energię na długi czas.. To wszystko dzięki dużej zawartości skrobi. Z kolei węglowodany mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie zarówno mózgu jak i mięśni, dlatego też powinniśmy pilnować aby były one obecne w naszym codziennym menu – wskazuje Beata Szostak, specjalista jednego z producentów makaronu Międzybrodzki Makaron. – Makaron powstały przy użyciu jaj  wybijanych na świeżo daje nam pewność zdrowego, smacznego i energetycznego posiłku.

Nie powinniśmy także martwić się o kalorie. Jedna porcja makaronu to jedynie 110 kalorii. Uczucie sytości wynikające z dużej zawartości skrobi (najwięcej w makaronie z semoliny) ograniczy apetyt na niezdrowe i tuczące przekąski. Wyeliminowanie podjadania zminimalizuje ryzyko niechciany kilogramów.

  

Pyszna i zdrowa kompozycja

Sposób przyrządzenia makaronu to nasza inwencja twórcza. Najlepsze zestawienie to warzywa lub owoce i makaron. Połączenie tych smaków, estetyczny wygląd, bogactwo cennych składników dają świetny efekt w postaci pysznej i sycącej potrawy. Ważne jest aby to co jemy było zdrowe, stanowiło bogate źródło energii, nie było tuczące, a przy tym wszystkim świetnie smakowało.

Dla wtajemniczonych w arkana ekologicznego odżywiania wiadome jest, że istnieje grupa produktów wyjątkowo narażona na szkodliwe działanie pestycydów. Do grupy tej należą głównie owoce, a w tym  winogrona, jabłka, wiśnie, truskawki, brzoskwinie oraz warzywa: ziemniaki, sałata, szpinak, jarmuż, papryka. Dlatego, kupując je nie powinniśmy skąpić na dary natury niewiadomego pochodzenia.

Organiczna żywność, pochodząca z ekologicznych upraw to zdrowie w nieprzetworzonej postaci i nie warto na nim oszczędzać. Przecież każdy dobrze wie, że: szlachetne zdrowie nikt się nie dowie ile kosztujesz, aż się zepsujesz. Warto poeksperymentować, odstawić nudne dania i przygotować fajne wariacje z dodatkiem makaronu. To naprawdę nie jest skomplikowane, a ile frajdy sprawia smakowanie zdrowych pyszności.

Magda
Wszyscy wiemy że nie tak łatwo wybrać prezent dla znajomego lub ukochanej osoby, szczególnie jeżeli ma to być coś wyjątkowego. Mam nadzieje, że moje artykuły pomogą Wam w tych poszukiwaniach i coś dobrego z mojego bloga wyniesiecie.

Dodaj komentarz

Top