Dieta bezglutenowa jest obecnie bardzo modnym trendem żywieniowym, który jest bardzo pomocny przy dążeniu do osiągnięcia zgrabnej figury i dobrego samopoczucia.
Naturalne dobro
Psycholog i dietetyk a Agata Ziemnicka-Łaska, wyjaśnia, że wprowadzenie w życie zdrowej diety, nie musi oznaczać całkowitej eliminacji wszystkich produktów, które mamy w swojej kuchni. Są bowiem i takie, które naturalnie nie mają w sobie glutenu.
Najbardziej problematyczne wydają się artykuły zbożowe. Okazuje się jednak, że bez żadnych zastrzeżeń możemy spożywać ryż, kukurydzę, a także proso, amarantus oraz tapiokę. W przyrządzaniu posiłków śmiało możemy używać także też kaszy jaglanej oraz gryczanej. Nie tylko nie szkodzą nam, są także bardzo zdrowe i mają korzystny wpływ na przemianę materii. A to nie wszystko. Glutenu nie znajdziemy także w uwielbianym przez nas nabiale. Mleko, kefir, maślanki, jogurty naturalne a także żółty i białym ser mogą na stałe zagościć w naszej zdrowej diecie. Bezglutenowy jadłospis uwzględnia również słodkie przekąski. Od czasu do czasu z powodzeniem możemy pozwolić sobie na dżemy, miód oraz budynie z mąki ziemniaczanej. Dozwolonych produktów jest więc bardzo wiele i mają one najczęściej swoje stałe miejsce w naszym codziennym menu.
Kuchenne sztuczki
Stopniowe eliminowanie glutenu z naszej diety i wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych to spore wyzwanie, ale także ciekawe doświadczenie. Zaopatrywanie się w zdrową żywność i komponowanie z niej smacznych posiłków wymaga głowy pełnej pomysłów. Najwięcej trudności nastręczać może chęć zrobienia pierogów czy upieczenia własnej roboty chleba. Dotychczas, gluten zapewniał ciastu puszystość dzięki swoim klejącym właściwościom. Co więc z tym fantem zrobić, gdy chcemy pozbyć się niechcianego składnika?
Aby masa chlebowa uzyskała odpowiednią konsystencję trzeba dodać do niej zmiksowane ziemniaki w mundurkach. To świetny sposób, który znały i stosowały nasze babcie. Warto odświeżyć tradycyjne przepisy. W przypadku zaś ciasta na pierogi należy wymieszać ze sobą trzy rodzaje mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną po czym zalać je wrzątkiem. Po ostygnięciu skropić olejem i już! Są to naprawdę niewielkie zmiany, które nie zepsują naszych ulubionych potraw, a przyniosą widoczne rezultaty. Zabierajmy się więc za gotowanie!
Bezglutenowy romans
Fajnym pomysłem na bezglutenowe potrawy jest połączenie natury z gotowymi produktami.
Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu jest choćby taki koktajl. Ugotowana kasza jaglana zaparzona na mleku Inki Bezglutenowej, troszeczkę miodu i ulubionych owoców (polecam figi). Wszystko razem blendujemy i… Gotowe – smacznego!